vineri, 26 martie 2010

Agresiune,cinism si pacaleala

De un an si cateva luni asistam, in opinia mea, la o agresiune fara precedent la adresa societatii romanesti, desfasurata (culmea!) de proprii guvernanti! Este greu de crezut, dar din pacate e adevarat faptul ca,sub masca unor idei generoase lansate intr-o campanie mediatica abila si penetranta ,cum ar fi: reforma clasei politice, modernizarea statului, lupta cu coruptia, reforma invatamantului etc guvernantii nostrii de azi urmaresc cu obstinatie obiective ce par neclare, contradictorii,folosind mijloace si procedee care i-ar face sa palesca de invidie atat pe occidentalul Machiaveli, cat si pe balcanicul Dinu Paturica! Este singura explicatie pe care eu o gasesc fata de realitatea ce o traim cu totii.Evident, s-ar putea gasi si alte explicatii, unele care ne-au mai fost servite, ca de pilda:“ceilalti sunt de vina”! Nu merge, deoarece cei care puteau fi de vina nu mai sunt la guvernare. Mai cu seama ca, dinspre cei plecati de la guvernare (sau dati afara, pentru noi tot una e!),bate un vant “independent, “cu irizari de „flacara violeta” si cu parfum de “ stanga moderna.” Sau, eu stiu? Sa fie incompetenta? Nu ma astept sa recunoasca guvernantii asa ceva, cel putin pana ce se va hotara sacrificarea d-lui Boc pe altarul intereselor superioare. Sincer, ma tem ca este vorba de altceva, mult mai grav.

Si, precum bomboana pe coliva,Dumnezeu a vrut ca, dupa ce ne-am lasat pacaliti inca odata de cantecul de sirena al celor ce astazi ne guverneaza,sa mai induram si aceasta criza economica, financiara etc Inceputa in cea mai puternica tara din lume,criza a”migrat” urgent,ca gripa aviara, (porcina) in tarile celelalte, cu predilectie in cele mai saracute, de curand scapate de comunism….Doar FMI si Banca Mondiala trebuie sa aiba cui imprumuta bani cu dobanzi frumusele, fie numai ca si “ centuri de siguranta”. Trebuie sa avem si noi “falitii nostri, ”de preferinta din randul operatorilor economici autohtoni, mici sau mijlocii etc Desi deranjaza si pe cei aflati la guvernare, criza economica si acordul cu FMI le creeaza mari oportunitati in a-si motiva si masca actiunile, invocandu-le ori de cate ori iau masuri dureroase pentru multi dintre romani, dar din pacate ineficiente, dupa cum vedem cu totii.

Dar ca sa nu ma indepartez de cele aratate in primele randuri, voi incerca sa arat in continuare cateva elemente pe care se sprijina aceasta opinie si justifica titlul acestei modeste incercari de analiza realitatile pe care le traim.

Dupa parerea mea, coeziunea societatii romanesti a fost grav afectata prin actiunile consistente si repetate de instigare a unor categorii sociale impotriva altora. Toata tara a putut vedea si auzi, pe toate posturile de televiziune si de radio, cuvantarile sefului statului, si mai ales ale primului ministru, urmate ca un ecou de interventiile altor demnitari din arcul puterii, care revarsau un amestec de minciuni si jumatati de adevaruri referitoare la pensiile si salariile anumitor categorii socioprofesionale. Sa exemplificam:

  • in esenta,s-a afirmat cu obstinatie ca, in calitate de “clientela politica”, in dispretul romanilor, anumite categorii socioprofesionale si-au facut “legi speciale”prin care si-au asigurat “salarii si pensii nesimtite”. Nicaeri in lume nu exista asa ceva – au afirmat cei mai sus aratati. Hai sa despartim minciuna de adevar:

-la capitolul adevar putem consemna:

-exista anumite categorii socioprofesionale pentru care, datorita privatiunilor si solicitarilor la care sunt supuse pe timpul si chiar dupa exercitarea profesiilor respective,legiuitorul a edictat norme privind salarizarea si pensionarea acestora care deroga de la normele generale in materie.In stiinta dreptului, normele care deroga de la normele generale sunt denumite “norme speciale”;

-la capitolul mistificare se pot consemna urmatoarele:

-nu este posibil ca intregi categorii socioprofesionale sa devina „clientela politica”, oricata coeziune intre membrii lor ar avea acestea.Nu am auzit ca, undeva in lumea asta ,militarii sau judecatorii de pilda sa fie clientela politica a unui partid sau altul;

-legile nu „se fac” de anumite categorii socioprofesionale ci se adopta de Parlamentul Romaniei.Ba mai mult, o parte din aceste categorii socioprofesionale nu au avut niciun cuvant de spus la elaborarea legilor respective, asa cum este cazul militarilor care nu au organizatii de tip sindical,profesional etc care sa-i reprezinte si sa negocieze in numele lor in cadrul procesului de legiferare.In cazul acestora, proiectul legilor respective a fost intocmit la nivel de minister (care, sa ne amintim,are o conducere politica), s-au aprobat in Guvern, au fost adoptate de Parlament si, in fine, promulgate de Presedintele Romaniei.Chiar toate aceste entitati au putut promova legi „nesimtite’ ?

-a fost deturnat sensul stiintific al sintagmei „lege speciala,”conferindu-i-se conotatii care sugereaza privilegii oculte.Nimic mai putin adevarat:legile respective au fost edictate cu respectarea tuturor normelor in materie si au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei ;
- nu este adevarat ca numai la noi in tara exista astfel de sisteme de salarizare si pensionare. In cvasitotalitatea statelor din Europa ,in S.U.A. etc exista categorii socoioprofesionale(in buna masura aceleasi ca la noi) ale caror drepturi salariale si de pensie sunt reglementate prin norme derogatorii de la normele comune;

  • cu patetism, s-a afirmat ca salariile si pensiile respectivelor categorii socio- profesionale sunt pensii speciale care se constituie in adevarate privilegii, sfidand astfel principiul constitutional al egalitatii cetatenilor.

Nimic mai fals! Si asta pentru ca:

-dupa cum nu exista „legi speciale”in sensul sustinut de guvernantii nostrii, nu exista nici „ pensii speciale”.Exista insa ,cu un temei deplin legal, pensii ocupationale;

-existenta acestor pensii de tip ocupational nu incalca principiul constitutional al egalitatii cetatenilor ci, dimpotriva, intr-un fel chiar il restabileste.Unor categorii socioprofesionale (militari,magistrati, poli etc), adesea prin legi organice, li se interzice exercitiul unor drepturi si li se stabilesc in sarcina obligatii in plus fata de ceilalti cetateni,mergand chiar pana la sacrificiul vietii in cazul militarilor si al politistilor. Recunoscand aceasta inegalitate de drepturi si obligatii creata prin lege intre cetatenii sai, Statul, prin norme derogatorii de la norma generala , acorda unele compensatii celor care au de suportat respectivele privatiuni, sub forma unor slarii si pensii adecvate acestei situatii.

Daca tot vorbim de privilegii, sa vorbim de veniturile slariale ale clientelei politice instalate in posturi de conducere la companile nationale, prin consillile de administratie ‚pe la bancile la care statul este actionar etc Este plina presa noastra de exemple de acest fel, cat si de motivatii oferite de unii ministri pentru mascarea acestor situatii jenante in contextul prervederilor legale, adoptate imediat dupa alegerile parlamentare, cu privire la aceste venituri salariale.

Uzand de acest amestec toxic de adevaruri trunchiate si minciuni sfruntate, guvernantii nostri au reusit sa ne insele si, in numele unor false principii de echitate sociala,sa ne instige unii impotriva altora: cei care lucreaza in sectorul privat impotriva bugetarilor,cei aflati in activitate impotriva pensionarilor, diversele categorii de pensionari intre ele, civilii impotriva militarilor etc Pacaleala care ni se administreaza este evidenta deoarece:

-in realitate, nu avem de-a face cu pensii nesimtit de mari ci cu pensii nesimtit de mici! Exista intr-adevar unele situatii punctuale ( nu in cazul militarilor si nici in al politistilor), in care, prin intepretarea abuziva a prevederilor legale, s-au calculat pensii foarte mari. Insa aceste situatii pot si trebuie sa fie rezolvate tot punctual;

-pentru cei cu pensii nesimtit de mici nu se face nimic, desi acestea ar trebui sa constituie preocuparea principala ;

-se doreste o aplatizare a diferntelor dintre salarii precum si dintre pensii, dar in saracie, adica nu prin apropierea valorilor celor mici de valorile celor mari ci invers, prin diminuarea salariilor si pensiilor mai mari astfel incat sa para ca s-au redus diferentele. Cine are de castigat? Nimeni! Pensiile nesimtit de mici vor ramane tot mici, iar la”masa saraciei” se vor adauga si alte categorii sociale.

Un al doilea element de esenta al societatii romanesti afectat de politica „originala” a actualilor guvernanti este increderea in statul de drept.

Este bine stiut ca statul de drept implica domnia legii.In virtutea acestui principiu, este necesara o ordine de drept in care locul suprem il ocupa Constitutia, existand obligatia organelor de stat, a organismelor sociale si a cetatenilor sa se supuna legii. Legalitatea presupune respectarea principiilor dreptului,a normelor si procedurilor cuprinse in izvoarele de drept, intemeindu-se pe legitimitate si pe respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.In principiu, aceste aspecte, insusite si aplicate de guvernanti , confera guvernatilor incredere in statul de drept.

Din pacate, in tara noastra realitatea este cu totul alta! Ne putem intreba, cu deplin temei,despre ce stat de drept vorbim daca Guvernul, spre exemplu:

-nu pune in aplicare unele legi adoptate de Parlament si promulgate de Presedintele Romaniei (a se vedea legea privind cresterile salariale ce se acorda cadrelor didactice).

Sa nu uitam, ratiunea de a fi a oricarui guvern (si a intregii administratii publice de fapt) intr-un stat de drept este tocmai aplicarea legii!

-prin normele adoptate incalca un drept fundamental al cetatenilor-dreptul la munca(interzicerea cumulului pensiei cu salariul, de la o anumita valoare a pensiei in sus);

-incalca principiul de drept unanim recunoscut in toata lumea,acela potrivit cu care, un drept legal dobandit devine un drept castigat care nu poate fi anulat.Este cazul drepturilor de pensie dobandite de militarii aflati in rezerva, de politistii pensionati de magistratii aflati in pensie etc Atata vreme cat nu se poate proba in sarcina indivizilor din categoriile mai sus enuntate ca au obtinut pensiile prin frauda, acestea nu se pot anula, recalcula etc Sa nu uitam ca vinovatiile si sanctiunile se stabilesc individual!

- incalca principiul constitutional al neretroactivitatii legii(a se vedea prevederile referitoare la recalcularea pensiilor „speciale” sau „nesimtite”cuprinse in proiectul legii unitare a pensiilor). Sa remarcam ca, in conceptia guvernantilor nostri actuali, militarii politistii, magistratii si alte categorii socioprofesionale pentru care sunt reglementate sisteme de pensii ocupationale, sunt tratati mai rau decat delicventii! Iata cum: Constitutia stipuleaza o exceptie de la principiul neretroactivitatii legii in domeniile penal si contraventional. In virtutea acestei exceptii, in domeniile enuntate, la concursul dintre legi, daca legea penala / contraventionala care intra in vigoare este mai favorabila delicventului, i se aplica aceasta lege, chiar daca fapta a fost savarsita sub imperiul legii care iese din vigoare(retroactivitatea legii penale/contraventionale mai favorabile). Iar daca, in aceeasi situatie,legea care iese din vigoare este mai favorabila delicventului, se va aplica aceasta lege(ultra activitatea legii penale/contraventionale).Sa remarcam ca acest principiu de esenta umanista se aplica persoanelor care au savarsit infractiuni sau contraventii!In cazul nostru, legea unitara a pensiilor nu apartine domeniilor penal si contraventional si ca atare nu face obiectul exceptiei de la principiul neretroactivitatii(nu poate retroactiva!).Presupunand prin absurd ca aceasta lege ar putea retroactiva, principiul umanist al aplicarii legii mai favorabile nu ar functiona pentru militari, politisti, magistrati etc deoarece li s-ar aplica legea mai defavorabila . Poate pentru ca nu suntem delicventi!

In aceste conditii,ma intreb eu: pot guvernantii nostri sa pretinda cetatenilor sa respecte legea?

Sa fim de-acord ca , moral vorbind ,luand in considerare fie si numai exemplele aratate, nu au dreptul sa o faca.Legal insa, au acest drept! Noi li l-am acordat prin votul nostru, lasandu-ne pacaliti de promisiunile lor! Din pacate,cel putin pentru un timp, acesta este un hotar (artificial) intre aspectul moral si cel legal al problemei. In mod normal, moralitatea si legalitatea ar trebui sa tinda a se suprapune,insa in mod real, astazi vedem ca au o tendinta spre divergenta. Parca traim cu totii un cosmar in care guvernantii nostri, jucandu-se de-a soarecele si pisica cu noi,ne servesc tot felul de pacaleli cinice. In opinia mea , o astfel de pacaleala cinica, administrata „cu dedicatie” celor cu pensii mici, sunt prevederile din proiectul legii unitare a pensiilor care statueaza mecanismul de crestere a pensiilor in viitor. Aplicarea acestui mecanism va duce la diminuarea treptata a tuturor pensiilor!

In aceste conditii, apare ca legitima si inevitabila intrebarea:ce doresc, ce urmaresc in realitate guvernantii nostri?

Impreuna cred ca ca putem gasi raspunsul la aceasta intrebare, daca vom dori cu adevarat !

Presedintele Filialei 1 Sibiu a SCMD

Col.(r) Tudosie Stefan