miercuri, 29 aprilie 2015

Controverse,dorinte si posibilitati
      Nu as fi intreprins prezentul demers daca nu as fi primit o serie de telefoane si e-mail-uri  cu diverse materiale si intrebari de tot felul pe marginea proiectului Legii pensiilor militare de stat. Un proiect  aflat, in sfarsit, in Parlament. Inclusiv cu avizul Guvernului! Dupa o lupta de peste patru ani la care am participat toti. Sau aproape toti, asa dupa cum am putut constata de-a lungul timpului. 
   In mateialele mai sus amintite se abordeaza tot felul de calcule hazardate deocamdata,zic eu,si se extrag tot felul de concluzii premature.
   Chiar daca respect deptul la libera exprimare si accept opinia oricarui om, nu pot sa nu constat ca acest proiect este atacat din toate partile, de tot felul de persoane, mai mult sau mai putin avizate asupra chestiunilor pe care le afirma .
 Si , mai cu seama, mai mult sau  mai putin de buna credinta. Se pune astfel in circulatie un amestec toxic de jumatati de adevaruri , minciuni si rationamente  vicioase, false. Sa explic si sa sustin afirmatiile mele.
   In primul rand, putem fi de accord cu totii ca este important textul proiectului legii care intra in Parlament, dar hotarator este textul legii adoptate de Parlament si promulgate de Presedintele Romaniei. Textul proiectului Legii pensiilor militare de stat nefiind nici macar supus la vot  in prima camera, eu zic ca , deocamdata , discutam  … “amintiri despre viitor”!  Neexistand inca legea,pe cale de consecinta, nu exista nici normele de aplicare ale acesteia. Avem astfel o imagine si mai profunda despre caracterul nu prea fundamentat al afirmatiilor care proiecteaza pe bloguri  pareri critice in legatura cu ce au  facut sau nu au facut SCMD , ANCMR, Dogaru , Iliescu … daca legea e buna sau nu … ce discriminari mai promoveaza ea etc  I-as intreba pe acesti “nemultumiti de serviciu”,  domniile lor (roarmy, R26500 etc)ce au facut  pentru aceasta lege? In afara de exercitii democratice de exprimare a parerilor pe bloguri!  Cu tot respectul,poate se vor intreba si cei care, cu o usurinta nu prea laudabila, “iau lumina “ de la acesti domni!
In al doilea rand , sa vedem stimati colegi care au fost obiectivele noastre, ale majoritatii (daca nu ale tuturor, asa dupa cum pare acum!), atunci cand am inceput lupta cu regimul Basescu/Boc si pe care am continuat-o pana azi.  Si sa mai vedem daca si in ce mod ar putea fi ele sau nu indeplinite prin proiectul Legii pensiilor militare de stat.
1)    Un prim obiectiv a fost sa ne recapatam dreptul la pensie militara de stat. Deci  pensiile noastre sa redevina pensii militare de stat.
Indeplinit zic eu prin textul art111, alin 1 din proiect:

Art. 111. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special rezultate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi.
  Firesc, puteau fi gasite formule mai bune, mai corecte. De pilda, eu am facut o propunere referitoare la textul acestui articol, pe care o redau mai jos;
Art.111 (1) Pensiile militarilor , politistilor si  funtionailor publici cu statut special in rezerva si retragere,  aflate in plata la data intrarii in vigoare a prezentei  legi,  redevin pensii  militare de stat.”           
  Nu a fost agreata. Asta nu inseamna ca Dogaru si Pricina sunt tradatori , ca s-au aliat cu Oprea , cu Iliescu, cu … mai stiu eu cine. Poate ca nu am avut dreptate. Poate ca dezbaterea parlamentara ar putea duce la un astfel de text. Dar eu nu am iesit pe bloguri sa-mi revars naduful ca nu mi-a fost luata in seama propunerea despre care cred in continuare ca este mai buna decat textul actual din proiectul legii. Si asemenea au procedat multi alti colegi care au facut astfel de propuneri, cu buna credinta .
2)Un al doilea obiectiv a fost acela de a ne recapata fiecare in parte cuantumul pensiei militare de stat pe carea l-am avut pana in luna decembrie 2010.
Indelinit, in opinia mea, in textul art. mai sus aratat, prin citarea Legii nr. 241/2013 in randul actelor normative care reglementeaza pensiile care devin pensii militare.  Si sustinut de faptul ca incasam aceste pensii in fiecare luna!
    Se cuvine un mic comentariu. De fiecare data, se gasesc oameni care, in astfel de situatii, ar vrea sa obtina mai mult decat au avut.  Justificat oarecum, in conditiile in care am fost batjocoriti si spoliati de drepturile noastre.   Omenesc, daca luam in considerare  dorinta de castig a fiecaruia. As vrea insa sa amintesc obiectivul clamat si urmarit de noi , pe care l-am prezentat opiniei publice in acesti ani: luptam pentru recastigarea drepturilor noastre. Care au fost drepturile noastre de pensie, discutand despre cuantum? Cele aflate in plata la ora actuala!  Acum ne dorim mai mult, printr-o recalculare incerta in conditiile mai sus aratate. In absenta normelor  de aplicare a legii, nu stiu daca calculele prezentate de unii colegi ai nostri sunt realiste. I-as intreba ce metodologie de calculau folosit? Bine , aici putem discuta faptul ca  o parte dintre colegii nostrii ,unii poate pe merit ,  altii prin tot felul de malversatiuni ale altora sau/si ale lor  , au obtinut in timpul regimului Basescu/Boc, prin recalculare/ revizuire, pensii mai mari. Si, daca noua Lege a pensiilor militare va fi adoptata asa cum este acum in proiect, se pare ca vor ramane cu ele. Asta nemultumeste pe unii colegi(R26500) care vin cu tabele interesante, incercand sa demonstreze  si prin acestea necesitatea recalcularii.
   Le inteleg frustrarile. Le-am incercat si eu vazand bulversarea ierarhiilor militare, a valorilor , prin nebunia rezultatelor revizuirii pensiilor militare!  Stim cu totii care au fost “culisele” acestei situatii. Stim cu totii ca , atunci cand s-a incercat sa se faca lumina in aceasta privinta ,calculele politice  au oprit  actiunea.  Si mai stiu ca, dupa o eventuala recalculare vor ramane in plata cuantumurile avantajoase ale pensiilor. Nu insist asupra acestei situatii. Nu din lasitate. Mizez insa pe inteligenta dumneavoastra in evaluarea realista a situatiei si a celor mai potrivite cai si mijloace destinate atingerii obiectivelor noastre!
  Si mai este un aspect asupra caruia vreau sa atrag atentia celor care, criticand textul proiectului legii, lasa  impresia ca, inapoia afirmatiilor lor publice, se afla dorinta de a obtine mai mult decat au avut in 2010. Si celor care, cu (prea) multa usurinta cupleaza la ideile acestora. Nu credeti , stimati colegi ca, voit sau nu , constient sau nu, puneti umarul la decredibilizarea categoriei noastre socio-profesionale , a luptei pe care am dus-o si o ducem pentru recastigarea drepturilor noastre? Mai ales in contextul in care , opinia publica este déjà “amorsata”de discutia asupra proiectului actului normativ privind pensiile parlamentarilor! Nu realizati acest pericol?
2)    Un al treilea obiectiv a fost acela de a se inlatura “inghetarea “pensiilor noastre,ale celor carora ne-a fost redat cuantumul pensiilor din decembrie 2010 prin Legea nr.241/2013.
Realizat , in opinia mea, devreme ce :
a)pensiile noastre devin pensii militare de stat;
b) actualizarea pensiilor militare de stat este prevazuta de art.60-61 din proiectul Legii despre care discutam, fara a se face vreo referire discriminatorie.
4) Si in sfarsit, dar nu in cele din urma, al patrulea obiectiv a fost recuperarea sumelor retinute prin recalcularea /revizuirea abuziva a pensiilor noastre.
Indeplinit, cred eu, prin prevederile art.123 din proiect:
  Art. 123. - (1) Diferenţele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010 şi OUG nr. 1/2011, se restituie titularilor, la cererea acesora, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Modalitatea de aplicare a prevederilor alin. (1) se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, elaborate in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
  Cu siguranta , proiectul Legii pensiilor militare de stat despre care discutam nu intruchipeaza perfectiunea. Putea si inca poate fi imbunatatit . Spre exemplu,iata inca doua chestiuni care nu sunt rezolvate si ar trebui luate in discutie spre a-si gasi cuvenita rezolvare:
a.recuperarea sumelor pierdute de noi prin “inghetarea pensiilor”. Adica sa ni se acorde si noua procentele acordate la actualizare celorlalti pensionari militari si sa recuperam sumele corespunzatoare neacordate;
b.in cadrul primei  actualizari sa se ia in calcul si  noile reglementari privind conditiile de munca .
   As vrea sa ma fac bine inteles: eu nu ma opun unei eventuale recalculari. Nu am ce pierde, chiar daca pensia reclculata ar fi mai mica, pentru ca ar ramane in plata cuantumul avantajos. Poate chiar as avea de castigat.
 Dar imi pun cateva intrebari pe care le supun si atentiei dumneavoastra:
A)va fi acceptata recalcularea pensiilor militare potrivit noii legi, in conditiile in care acest fapt implica poate un anume efort bugetar? Sau va fi folosit acest fapt ca argument pentru amanarea adoptarii legii, asa cum s-a mai facut pana acum?
B) daca dorim sa obtinem recalcularea pensiilor noastre in conditiile noii legi, aceasta este calea pe care trebuie sa o urmam? Adica cu scandal pe bloguri, cu acuzatii de tradare care demonstreaza o lipsa de unitate?  Care ne pun intr-o lumina proasta in fata opiniei publice prin inducerea ideii ca nu urmarim doar  sa ne recastigam drepturile, ci sa castigam  mai mult? Asta este inteligenta pe care o putem dovedi?
  In conditiile in care,repet , nu avem de-a face decat cu un proiect de lege abia intrat in Parlament,consider ca  exagerate reactiile unora dintre colegii nostri care induc o stare  de agitatie total nebenefica intereselor noastre.
 Putem gasi alte cai inteligente prin care sa actionam pentru ca , in cursul dezbaterii parlamentare a legii, prin formularea si adoptarea  unor amendamente sa obtinem ceea ce dorim. Sau macar ce este de bun simt si posibil din ceea ce dorim!
  Sincer sa va spun , asa cum vad ca se manifesta unii din vesnicii  critici ai SCMD si aprigii critici ai proiectului acestei legi, eu am senzatia ca , prin “tambalaul” public pe care il promoveaza, prin isteria pe care o induc, vor sa se asigure ca de fapt nu va avea loc nici o recalculare !!! Poate chiar sa nu se adopte o lege a pensiilor militare de stat. E greu de crezut ca acesti domni nu pot realiza cat de inabil procedeaza !
 IN CONCLUZIE :
1)    va rog sa acceptati ca discutam despre un proiect de lege abia intrat in Parlament, dupa o “zbatere” de peste trei ani. Nu stim daca, cand si cum va iesi din Parlament, asa ca acuzatiile si  etichetarile nu-si au rostul;
2)    proiectul nu este perfect. Poate fi imbunatatit, daca:
a.putem decela limitele pana la care ne  vom impinge cererile;
b.avem suficienta minte sa actionam inteligent si oportun pentru indeplinirea scopurilor noastre;
3)  in opinia mea, discutiile  si agitatia promovate de unii colegi in  spa
tiul public cu privire la obtinerea  unei recalculari a pensiilor prin  noua lege a pensiilor militare de stat, nu servesc atingerii obiectivelor noastre;
3)    Ii invit pe acesti colegi sa se implice concret in actiunea pentru atingerea acestor obiective. Adica sa treaca de la formulari de genul “nu s-a facut…,” “trebuia sa se faca… “, “tradare, tradare, tradare de trei ori tradare…” la formularea de solutii. Si mai ales la organizarea de actiuni   concrete  pentru punerea acestora in practica. Eu ii voi urma si voi pleda pentru aceasta . Dar teama imi e ca e mai usor sa stai pe margine si sa critici . Asa nu esti supus nici macar pericolului de a gresi!

Si in final,spre aducere aminte, iata cum rezolva Legea nr. 164/2001 problema recalcularii pensiilor: prin actualizare!
Art. 79. − (1) Pensiile militare stabilite în baza legislaţiei anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi se recalculează astfel:

a) cuantumul pensiei în plată se actualizează, având ca bază de calcul solda lunară brută în vigoare la data aplicării prezentei legi, corespunzătoare funcţiei maxime a gradului militar avut la data trecerii în rezervă, pe baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a Guvernului[1][2], la propunerea instituţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1);

b) în cazul în care cuantumul pensiei obţinut conform lit. a) este mai mic decât cuantumul pensiei în plată se menţine cuantumul pensiei în plată.
 O ultima intrebare, stimati colegi: ce credeti ca ar putea fi mai avantajos pentru noi:
a.     O recalculare a pensiilor pe baza soldelor actuale , sau
b.     O actualizare a pensiilor noastre pe baza  soldelor tip NATO ?


Vicepresedinte coordonator Zona Centru
Presedintele Filialei 1 Sibiu
Col.(r) Tudosie Stefan