luni, 15 decembrie 2014

Da, tsunami in SCMD !
    Stimati colegi, va marturisesc  cu toata sinceritatea ca am ezitat mult pana sa scriu aceste randuri . Din mai multe motive:
  1. nu vreau sa intru intr-o polemica cu colegii nostri care, asa cum de altfel ei insisi recunosc,au o alta parere decat majoritatea exprimata la CNR, la CD  si actioneaza impotriva acestora. Ar insemna sa ii legitimez cumva ,sa accept ca juste manifestarile lor contondente si jignitoare la adresa majoritatii care a decis altfel decat au vrut ei;
  2. nu sunt obijnuit sa “spal rufele “SCMD in public, asa cum o fac cei despre care voi scrie , cu tristete , astazi.
  In consecinta, va fi singura mea manifestare de acest gen.
Si, pentru ca  exista un vechi principiu din dreptul roman , valabil si astazi- ”audiatum ad alterum”, as vrea sa pun la indemana celor care doresc sa evalueze evenimentele, si o alta perspectiva a acestora. O perspectiva care sa conduca si spre continutul evenimentelor , nu numai spre forma in care acestea s-au desfasurat, asa cum incearca sa orienteze cititorii, colegii care au invadat si invadeaza spatiul public virtual cu tot felul de scrieri. Scrieri care sunt frumos “coafate “ sub masca unor relatari exacte de la fata locului . Scrieri care insa mascheaza adevaratele cauze datorita carora s-a ajuns aici. Scrieri care, mai pe fata, mai voalat, plang de mila celor chemati in fata CD pentru a lamuri , o data pentru totdeauna, care este adevarul  cu privire la acuzele aduse  conducerii centrale a SCMD , precum si cu privire la atitudinea acestor membri ai sindicatului fata de hotararile luate cu o majoritate semnificativa de catre CNR – organul suprem de conducere al SCMD. Caci oricine poate vedea ca , in relatarea dlui col.(r) Macovei nu exista nici o referire la motivele pentru care s-au luat masurile respective si au fost chemati in fata CD membrii BO al Filialei 6 Bucuresti ! Nici o relatare despre discutiile reale care au avut loc, despre natura documentelor prezentate in aparare(in atac as zice eu !)de membrii BO al filialei in cauza! Nici o vorba despre faptul ca la un moment dat presedintele Filialei 6  Bucuresti si membrii biroului operativ al acesteia s-au dezis practic unii de atii prin solicitarea de disjungere a faptelor unuia de ale celorlalti!
  Inainte de a arata  cat voi putea de scurt faptele, vreau sa definesc pozitia mea in acest vartej care de aproape doi ani a cuprins SCMD:
a)cu dnii Dogaru si Pricina nu am nici un alt fel de legaturi, interese, afaceri, grade de rudenie etc Ii cunoscc din cadrul SCMD si-i respect pentru infiintarea acestuia si , in buna masura, pentru cele ce au facut in fruntea acestuia.Doar “in buna masura” pentru ca au avut si erori in deciziile luate. Cred insa ca  lipsa de experienta in domeniul activitatii sindicale si-a spus cuvantul , alaturi de limitele pe care, nu-i asa, le avem cu totii;
b) nu dusmanesc pe niciun membru al SCMD  deoarece cred(pana la proba contrarie !) ca avem interese comune. Respect pe oricare coleg , respect opiniile altora , cel putin atata timp cat primesc  acelasi tratament;
c)nu doresc sa ocup nici o functie in conducerea SCMD;
d)doresc mentinerea SCMD, acesta fiind , in opinia mea , singura arma cu care ne-am aparat si ne vom apara drepturile!
   Sa vedem asadar despre ce este vorba!
   Ne amintim cu totii vremea in care SCMD a organizat mari actiuni de protest in  Capitala. Printre cei care si-au adus o buna contributie la organizarea si desfasurarea acestora a fost si dl col.(r) Marian Tudor. Brusc insa acesta si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al SCMD , pentru ca in scurt timp sa revina asupra acesteia, fortand practice intoarcerea in functia amintita. Oare de ce?!? Din acel moment, nici o sedinta a CD, niciun  CNR nu s-a mai putut practic desfasura in liniste , cu eficienta etc datorita prestatiilor dlui col.(r) Tudor si ,ca sa fim corecti , si ale reprezentantilor grupului de filiale din Oltenia. Acuze peste acuze au curs din gura acestora , cu fiecare ocazie(CD, CNR), cu precadere inainte de abordarea ordinei de zi,blocand astfel lucrarile respectivelor structuri de conducere. O caracteristica comuna tuturor acestor acuze: nu s-au prezentat niciodata dovezi . Cu ocazia ultimului CD am inteles de ce! Acuzele  respective nu erau construite pe baza unor dovezi. Nu! Ele erau lansate, in CD , in CNR, pe bloguri etc dupa care SCMD era inundat de cereri de punere la dispozitie a unor documente pentru … a cauta dovezile! Este vorba , in principal despre acuzatiile referitoare la cheltuieli  neoportune , ilegale , de delapidari etc  Ori bilanturile contabile si rapoartele Comisiei de cenzori, toate facute publice, nu au evidentiat astfel de lucruri. Aceste cereri(notificari) de punere la dispozitie a unor documente contabile a constituit majoritatea vrafului de documente aduse la CD  de catre dl col.(r) Tudor si BO al Filialei 6 Bucuresti. Oricum , interesant mod de a aborda problemele : eu te  acuz , te terfelesc public, dupa care  iti cer tot tie documente pentru a  cauta dovezi !!!
   Un alt aspect: aproape  tot ceea ce a intreprins dl col.(r) Tudor (chiar si unele lucruri bune , pe care le-am apreciat si la care am participat), a avut o tenta  din ce in ce mai accentuata: Dogaru si Pricina nu fac nimic pentru SCMD! Noi suntem cei care cu adevarat reprezentam sindicatul si luptam pentru drepturile membrilor sai! Toate astea au culminat cu prezentarea “adevaratei conduceri a SCMD” (din care evident dl col.(r) Tudor nu lipsea) la viceprim ministrul Gabriel Oprea pentru… ei stiu ce!
  Au curs acuzele la adresa col(r)Dogaru si col(r) Pricina cu privire la implicarea acestora in politica si beneficiile pe care acestia le-ar urmari astfel: infiintarea unui partid, candidaturi la alegerile parlamentare si/sau europarlamentare etc toate fara dovezi!
  In schimb aflam ca dl col (r) Tudor a candidat la alegerile europarlamentare pe listele unui partid – UDR, dupa ce a criticat aspru discutiile purtate de presedintele SCMD cu conducerea acestui partid!
  Si eu era sa ma las inselat de actiuile dlui col.(r) Tudor cu care, pana nu de mult, am discutat indelung, de pe pozitii camaraderesti , cel putin din partea mea! Astfel domnia sa mi-a propus sa organizam la Sibiu o intalnire informala a vicepresedintilor coordonatori de zone pentru a anliza propunerile privind modificarea Statutului SCMD si a ne armoniza opiniile. Am acceptat si,cu buna credinta, am inceput demersurile organizatorice necesare. Am aflat insa de la dl . col.(r) Tudor ca urmau sa paricipe si  alte persone in afara de vicepresedintii mai sus aratati: cativa de la Craiova , cativa din Bucuresti etc
  Din alta sursa am aflat ca trebuia sa participle si un domn general … Nu am primit un raspuns la intrebarile mele pe aceasta tema , insa dl.col.(r) Tudor m-a anuntat ca nu mai desfasuram activitatea !
   Si in sfarsit, dar nu in cele din urma,dupa ce la CNR din acest an s-a luat o decizie cu o majoritate clara de aproape 70% , chiar daca asa cum s-a exprimat public unul din participanti, un anumit grup dorea inclusiv fortarea alegerior, in conditiile in care ne adunasem sa discutam modificarile la Statutul SCMD , dl col.(r) Tudor, alaturi de altii, a declansat un adevarat asalt asupra presedintilor de filiale prin e-amail, prin postari pe blogul filialei, prin telefoane etc prin care:
a)      negau hotararea adoptata de majoritate;
b)      insultau membrii SCMD care  votasera aceasta hotarare, numindu-i ghioceii lui Dogaru,garzile de corp ale lui Dogaru etc
  ASA INTELEG ACESTI  DOMNI  UNA DIN REGULILE DE BAZA ALE DEMOCRATIEI POTRIVIT CAREIA HOTARARILE LUATE DE MAJORITATE SUNT OBLIGATORII PENTRU TOATA ORGANIZATIA ! Cei care au fost de alta parere decat majoritatea au putut sa-si exprime nestingherit  opiniile. O dovada in acest sens este faptul ca , la propunerea subsemnatului,  CNR a eliminat proiectul de Statut al Departamentului juridic si s-a lucrat pe proiectul prezentat de dl col.(r) Aromanesei!
   Iata de ce , cred eu , era normal ca dl. Col.(r) Tudor sa fie chemat in fata CD sa prezinte dovezile pe care le are in sustinerea faptelor si afirmatiilor sale.  Asa nu se poate merge mai departe! Chiar in deschiderea sedintei CD am afirmat ca doresc sa fie prezentate dovezile in sprijinul acuzatiilor de delapidare, de furt etc a fondurilor SCMD, iar daca acestea exista , am spus ca voi semna orice document  care va duce la tragerea la raspundere a vinovatilor, inclusiv la raspundere penala !  Eram si sunt decis sa o fac!
  Dar nu au fost prezentate dovezi ! Dl. Icleanu a prezentat numai cereri prin care solicita documente in care sa caute dovezi in sprijinul acuzatiilor déjà formulate si facute publice. Cum am mai aratat, unul din membrii BO al filialei a cerut sa se  faca distinctie intre faptele si afirmatiile dlui col.(r) Tudor si cele ale biroului .  Iar dl col.(r) Tudor a recunoscut ca unele din materialele postate pe bloguri ii  apartin numai domniei sale , nu si BO!
  Este si motivul pentru care am propus CD sa deblocheze activitatea BO  si sa mentina suspendarea dlui.col.(r) Tudor pana  la urmatoarea sedinta a CD,urmand ca domnia sa  sa prezinte cu aceasta ocazie dovezile pentru acuzatiile aduse conducerii centrale a SCMD!
    Dar despre toate acestea, dl col.(r) Macovei si cei ce preiau cu bratele deschise “analiza” sa, nu sulfa o vorba! Ba se mai gasesc si personae care , desi au venit in SCMD de  doua-trei luni, déjà se erijaza in arbitri ai disputelor, admonestand , prin e-mail deocamdata ,un  vicepresedinte coordonator de zona pentru ca a exprimat o alta opinie decat cea a dlui col.(r) Macovei!
    Iar de la filiala din Beius se cer voturile impotriva! Pai cei care s-au manifestat impotriva hotararii CD , invocand unii din domniile lor “iertarea crestineasca”, au parasit lucrarile CD in loc sa voteze !
   Eu cred ca nu s-ar fi ajuns aici daca se luau  masuri mai din vreme  si se solicita “acuzatorilor” sa prezinte dovezile. Oricum , cu pretul unui tsunami, trebuie sa clarificam lucrurile!
   CD si la nevoie CNR trebie sa clarifice toate problemele referitoare la atitudinea unor grupuri (de interese , zic eu) din SCMD. Daca au dreptate , sa li se dea dreptate si sa raspunda cei vinovati! Daca  nu , sa se ia masurile statutare!
 Poate cu urmatoarea ocazie,Biroul Operativ Central si Secretariatul vor intelege ca astfel de activitati trebuiesc temeinic pregatite, astfel incat forma de desfasurare a acestora sa nu impieteze asupra dezbaterii fondului.

    IN CONCLUZIE, fara a fi atins de teoria conspiratiei, apreciez ca faptele mai sus prezentate, chiar daca nu acopera toate manifestarile si toate grupurile care se contureaza pe baza acestora, reliefeaza ca se da o lupta acerba cu privire la SCMD, urmarind alternativ:
  1. subordonarea acestuia prin:
            -          accederea la conducerea SCMD a unor persone obediente factorului politic;
-          sau inglobarea SCMD intr-o alta structura;
  1. distrugerea , in sitatia in care prima alternativa esueaza!

  Cred ca faptele vorbesc destul de elocvent!

     Vicepresedinte coordonator Zona Centru
     Presedintele Filialei 1 Sibiu
     Col.(r) Tudosie Stefan