vineri, 4 iunie 2010

Ce parere aveti? Seamana cu realitatea mizerabila pe care o traim??!

Stimati concetateni,
Afirmatiile facute de Presedintele Romaniei in conferinta de presa din data de 6 mai, 2010, sunt de o gravitate deosebita.
Iata de ce:
1. Presedintele Romaniei a afirmat ca, citez: “salariile personalului bugetar reprezinta 9,4% din produsul intern brut”. Conform datelor publicate de Guvernul Romaniei referitoare la executia bugetului general consolidat pe perioada 01.01 – 31.03.2010, fondul de salarii al personalului bugetar a fost egal cu suma de 11,68 miliarde de lei. Daca 9,4% este egal cu 11,68 lei, 100% este egal cu 124,26 lei = PIB-ul realizat de Romania in primul trimestru al acestui an. La cursul mediu de schimb, de 4,12 lei/euro, aceasta inseamna 30,16 miliarde de euro. In anul 2009, PIB-ul Romaniei a fost egal cu 120 miliarde de euro, ceea ce inseamna o medie trimestriala de 30 miliarde de euro.
PIB-ul unei tari se compune din doua mari componente. Prima componenta o reprezinta salariile, impreuna cu pensiile si alte venituri derivate din salarii, cum este indemnizatia de somaj. Aceasta componenta revine proprietarilor fortei de munca, angajatilor, trecuti si prezenti. A doua componenta o reprezinta profiturile, care revin proprietarilor capitalului.
Pana in prezent, avem un numar de aproape 800.000 de someri, cifra care, pana la sfarsitul anului va ajunge la 1.200.000. Aproape un sfert din numarul angajatilor de anul trecut. Toti provin din sectorul privat. Asta inseamna o prima reducere de circa 25% a fondului total de salarii al tarii.
Joi seara, Presedintele Romaniei ne-a anuntat ca domnia sa, impreuna cu guvernul si cu FMI, au hotarat sa reduca cu 25% fondul de salarii al bugetarilor, cu 15%, fondul de pensi si fondul de somaj. Aceste reduceri se adauga celor din sectorul privat, precizate mai sus.
Deci, intregul, adica PIB-ul, ramane neschimbat. In 2010, PIB-ul Romaniei va fi egal cu cel realizat si in anul 2009, adica 120 miliarde de euro. In anul 2010, una din componentele acestui intreg, salariile si pensiile, se reduce, in proportie de 25%, respectiv 15%. Asta inseamna, automat, cresterea celeilalte componente, profiturile. Exact cu suma pierduta de salariati si pensionari, creste suma incasata de cei care au devenit proprietarii capitalului romanesc, prin asa-zisa privatizare.
Ne amintim ca, chiar si inainte de acest atentat, in Romania , profiturile reprezentau 2/3 din PIB, restul revenind salariilor, in timp ce, in tarile civilizate, profiturille detin 1/3 din PIB.
2. In primul trimestru al acestui an, valoarea totala a veniturilor bugetului general consolidat a fost egala cu suma de 37,54 miliarde de lei, adica 31% din valoarea PIB-ului. Fondul de salarii al personalului bugetar a fost de 11,68 miliarde lei, iar fondul de pensii de 10,54 miliarde de lei. In total, cele doua fac 22,22 miliarde de euro. Observam, deci, ca, la buget s-a colectat o suma mult mai mare decat aceea necesara pentru plata salariilor bugetare si a pensiilor.
De luni de zile, cetatenilor Romaniei li se spune ca statul roman s-a imprumutat la FMI si alti imprumutatori pentru a plati salariile bugetarilor si pensiile romanilor. Este o minciuna. Statul roman s-a imprumutat pentru a acoperi gaura facuta in vistieria tarii de catre BNR si pentru a avea bani pe care sa-i sifoneze in conturile firmelor capuse care obtin profituri uriase din contractele incheiate cu statul roman. Asa cum vom vedea, imediat.
3. In primul trimestru al acestui an, valoarea totala a cheltuielilor bugetului general consolidat a fost de 45,76 miliarde de lei. Acesti bani au fost cheltuiti pentru: salarii (11,68 miliarde); pensii (10,54 miliarde); asistenta sociala (6,90 miliarde); dobanzi (1,68 miliarde); cheltuieli materiale (14,96 miliarde).
Deficitul bugetar, adica diferenta dintre cheltuieli si venituri a fost de 8,22 miliarde de lei. Toata aceasta suma, de 8,22 miliarde de lei, a fost imprumutata de Guvernul Romaniei si a fost cheltuita pentru a se plati facturile emise de cei care furnizeaza statului roman diverse bunuri si servicii. Imprumutul de 8,22 miliarde de lei, respectiv de 2 miliarde de euro, nu a fost facut pentru plata salariilor si pensiilor, ci pentru a fi sifonati in conturile firmelor capuse de pe langa Guvernul Romaniei.
Sumele care ar urma sa fie economisite prin reducerea salariilor si pensiilor vor fi si ele folosite pentru umflarea conturilor acestor firme capuse.
3. Valoarea totala atrasa la bugetul general consolidat prin aplicarea cotei unice de 16% asupra salariilor, profiturilor si altor venituri, in primul trimestru a fost de 7,11 miliarde de lei, ceea ce inseamna o baza de impozitare de 44,44 miliarde de lei. Daca, la aceste 44,44 miliarde, adaugam pensiile si ajutoarele sociale (de 10,54, si, respectiv, 6,90 miliarde, rezulta un total de 61,88 miliarde de lei, de venituri declarate. Mai departe, daca avem in vedere ca PIB-ul creat in aceasta perioada a fost egal cu 124,26 miliarde de lei, rezulta ca o suma de 62,38 miliarde de lei nu a fost declarata si nu a fost impozitata. Daca aplicam cota de 16% la cifra de 62,38 miliarde, obtinem suma de 9,99 miliarde de lei.
Prin reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%,se obtine o suma de 4,47 miliarde de lei pe trimestru, adica jumatate din aceea care s-ar obtine prin impozitarea profiturilor nedeclarate.
4. Guvernul Romaniei are dreptul sa stabileasca numarul celor care primesc salariu de la bugetul statului. Sa angajeze si sa concedieze, in conditiile legii. Guvernul Romaniei nu are dreptul sa reduca nici nivelul salariilor romanilor, indiferent de sectorul in care acestia sunt angajati, nici nivelul pensiilor romanilor, indiferent din ce sursa provin acestea.
Masurile anuntate de Presedintele Romaniei in data de 6 mai, 2010, sunt neconstitutionale, nelegale. Ele sunt contrare intereselor cetatenilor Romaniei.
Deoarece cred ca Presedintele Romaniei a fost dezinformat, ii solicit, si pe aceasta cale, o intalnire, in care sa-i prezint cele de mai sus, precum si adevarata solutie pentru scoaterea Romaniei din criza in care se afla.

Constantin Cojocaru
Prof. Doctor in Economie