marți, 19 februarie 2013

Schimbarea la fata a USL in chestiunea pensiilor militare

     Viata politica in Romania cred eu ca poate fi usor asemanata cu un perpetuu spectacol de treatru. E drept,  de o calitate indoielnica . Un spectacol in care  actorii sunt in genere cam de aceeasi factura. Succesiv, isi schimba intre ei rolurile: intr-un ciclu electoral unii sunt Puterea, ceilalti Opozitia. Dupa care,  chiar ca la teatru, profitand de iuteala lor de mana si  nebagarea  noastra de seama, la adapostul unor masti (campaniile electorale), schimba rolurile. Noi ne bucuram  de aceste momente culminante ale  nesfarsitei reprezentatii  politice, dupa care constatam ca, pana la urmatoarea schimbare de roluri, suntem siliti sa suportam  si de la noii sositi la Putere un spectacol oarecum nou, dar bazat pe aceleasi coordonate  de scenariu: coruptie, jefuirea banului public, nepasare daca nu chiar dispret  fata de cetateni etc  Si de fiecare data, ca un blestem, “actorii” politici proaspat instalati in fotoliile Puterii sunt loviti de o amnezie oarecum speciala. Speciala pentru ca nu-si uita intresele personale sau/si de grup. Uita doar promisiunile facute in campania electorala!
Si cum acestea sunt principalii constituenti ai mastilor la adapostul carora politicienii ne castiga de fiecare data  increderea (pe sleau, ne pacalesc!) mastile acestora incep sa cada, rand pe rand. Si ce se vede? CARACTERUL!!! Vorba lui Eminescu:
“Masti razande, puse bine pe-un caracter inimic”.
    Oare  in cazul USL care asigura majoritatea parlamentara si,  ca atare, Guvernul Romaniei, lucrurile stau la fel?
   Eu unul incep sa cred ca da, cel putin in privinta “amneziei “ despre care vorbeam anterior!
   Si pentru ca nu sunt politician, si deci nu ma pricep la toate, asa cum se pricep ei, ma voi referi doar la chestiunea pensiilor militare de stat abuziv desfiintate de regimul Basescu – Boc, cu incalcarea multor principii de drept recunoscute in toata lumea.
  Nu voi descrie din  nou datele  problemei. Acest lucru a fost facut de nenumarate ori, incat este deja jignitor pentru noi, cei batjocoriti de regimul Basescu –Boc, sa ne mai expunem inca o data sufletele in astel de demersuri. Unii dintre colegii nostri au murit incercand sa prezinte aceasta situatie. Din cauza umilintei !   Cine a putut (cine a vrut!) a inteles  pana acum ce era de inteles. Cine nu, nu  va intelege niciodata!
    Ce mi se pare mie periculos este  ca actuala putere, pe langa faptul ca si-a uitat promisiunile, perverteste continutul real al problemei generate de desfiintarea, recalcularea si revizuirea  pensiilor militare, ridicand tinte false in fata opiniei publice. In ce scop? Pai haideti sa vedem!
  In primul rand, pe scurt, sa vedem   faptele.
   I) In perioada cat se afla in opozitie, prin vocile liderilor si a multor alti poilticieni ai sai, USL a recunoscut  ca pensionarilor militari li s-a facut o mare nedreptate si a promis ca, in momentul in care va ajunge la guvernare, in primele zile chiar, va rezolva aceasta problema , inlaturand   nedreptarea facuta militarilor in rezerva carora li s-a luat statutul de militar in rezerva si  le-au scazut pensiile, prin abrogarea actelor normative abuzive edictate de regimul Basescu-Boc si anularea efectelor acestora. Si luand masurile legale impotriva celor care au savarsit abuzuri. ”Dreptate pana la capat”, asa cum au promis tuturor romanilor.
II) SCMD a fost singura forta a societatii civile care s-a opus constant, prin actiuni publice, regimului Basescu – Boc. Prin aceasta a contribuit la caderea guvernelor Boc si Ungureanu si la accederea la guvernare a USL.  Este un fapt notoriu si nu voi mai adauga nimic in aest sens. Cine vrea sa se convinga, sa consulte arhivele mass media din 2010 pana  inclusiv in 2012. Si ale Primariei Generale a Municipiului Bucuresti.                         
III) O data cu instalarea USL la guvernare  prin Guvernul Ponta I, a inceput un lung sir de amanari a rezolvarii problemei militarilor in rezerva batjocoriti de regimul Basescu – Boc;
IV)  Cu toate acestea, SCMD a acordat sprijinul sau USL in campania electorala. Multe din filialele noastre au incheiat si  au pus in aplicare  protocoale de colaborare cu USL in acest scop.
V) Nici dupa castigarea alegerilor, pana in ziua de astazi, USL nu si-a onorat promisiunile facute.  
     Ba mai mult, in ultimele 2-3 zile asistam la o adevarata denaturare a problematicii  pensiilor militare abuziv desfiintate, recalculate si revizuite.   Si actiunea este bine organizata. Se creeaza false dileme, se proiecteaza in spatiul public false nelinisti, se emit mesaje contradictorii si se reinvie stafii ale guvernarii portocalii . Iata cateva aspecte:
A)In ziua de vineri 15.02.2013,  pe parcursul unei intalniri la Comisia pentru Probleme de Aparare  Ordine Publica si Siguranta Nationala de la Senat, intre reprezentantii SCMD si cei ai Puterii, dl Vasile Costea – secretar de stat in MApN a afirmat, printre altele, ca ministrul Apararii are o dilema in privinta actului normativ prin care sa rezolve problema noastra: prin OUG sau prin lege? Si asta in conditiile in care, sub ministeriatul d-lui gl.(r) Cornel Dobritoiu, fusesera deja elaborate in urma colaborarii cu SCMD, ANCMR si celelalte organizatii ale militarilor in rezerva:
  • proiectul OUG prin care pensiile abuziv diminuate sa revina la cuantumul din decembrie 2010;
  • proiectul Legii pensiilor militare de stat. 
  S-a mai afirmat ca auditul care s-a desfasurat la Casa de Pensii Sectoriala a MApN a scos la lumina mari nereguli in calculul pensiilor care au crescut ca urmare a revizuirii. 
B) Luni 18.02.2013 , in doua din interviurile sale televizate, Primul Ministru al Romaniei, dl. Victor Ponta a afirmat ca exista mari greseli in calculul pensiilor care au crescut ca urmare a revizuirii. A afirmat de asemenea nelinistea sa pentru faptul ca ar trebui sa li se ia din pensie  acelor pensionari militari carora le-au crescut pensiile in urma unor greseli comise de cei ce le-au  recalculat !     
      Si, din acest moment, s-a intors masina vremii! Pensiile abuziv diminuate prin recalculare /revizuire nu mai sunt o problema. Problema o constituie pensiile militare care au crescut!?! Si grija pentru ca,  aceia care au avut pensiile marite in urma revizuirii, daca s-au comis greseli  in calcule, sa nu li se ia banii. Pentru ca ar fi incorect, vezi Doamne!
Adica, celor carora le-au crescut pensiile in urma unor erori de natura tehnica sa li se plateasca in continuare pensia marita. 
   Cu cei carora ne-au fost diminuate pensiile printr-un abuz legislativ nu este nici o problema, putem ramane deci cu pensiile diminuate. Ba chiar am iesit din discutie!
   In aceasi zi , tot pe un post de de televiziune, d-na europarlamentar PNL Norica Neculai a afirmat ca rezolvarea problemelor pentru cei 25.000 de rezervisti cu pensiile diminuate, care au actiuni in instante, o constituie “solutiile definitive si irevocabile pe care le vor da instantele.”
 Deci s-ar putea spune  ca nu se are in vdere o solutie politica!
Marti 19.02.2013, s-a reaprins, la diferite televiziuni, "focul" discutiilor pe tema cuantumului crescut prin revizuire al fostelor pensii militare transformate in ajutoare sociale.
   Dincolo de unele interventii pertinente, cum ar fi cele ale dlui senator gl. (r) Dobritoiu, a d-lui Frunda, a d-lui Serbanescu, mi-au atras atentia alte cateva interventii, si anume:
  • cea a dlui Victor Ponta- Primul Ministru al Romaniei care, in esenta, a afirmat: nu se recalculeaza nici o pensie, nu rasturnam din nou sistemul. Doar in cazuri individuale, daca se vor constata nereguli, vom vedea  … E vorba de 160.000de militari care au pensie corecta in urma faptului ca si-au slujit tara… Deci , ar rezulta ca acei pensionari militari carora le-au scazut pensiile nu si-au slujit tara!?! Ministrii (Gabriel Opea , desigur!) nu recalculeaza pensii . Si deci nu raspund de eventualele erori, fraude etc  Si asta tocmai acum cand  s-a sesizat Parchetul Militar cu privire la neregulile constatate  la revizuirea pensiilor !        
  • cea a Viceprimministrului  gl.(r)Gabriel Oprea  care , printre altele si pentru cine il mai crede, a afirmat ca domnia sa este un sprijinitior al cauzei rezervistilor ale caror pensii transformate in ajutoare sociale au scazut;
  • cea a unui alt parlamentar – dl Ghise, care , ca si dna Norica Neculai , ne-a trimis  pe fiecare in parte la instante pentru a ne rezolva problemele .
  • si, in sfarsit, dar nu  in ultimul rand, cea a  parlamentarului Nicolicea care, in stilul deja cunoscut,  in esenta, a afirmat ca toata legislatia promovata de  regimul Basescu- Boc este buna, de vreme ce la 160.000de oameni le-au crescut pensiile, ca toata tevatura cu pensiile militare  se daoreaza sefilor SCMD care, pentru ca lor le-au scazut pensiile, vor sa nenoroceasca 160.000 de oameni carora le-au crescut pensiile.
          Nimic nou in ceea ce–l priveste pe dl Nicolicea! A sarit in apararea sefului sau de partid, dl Oprea, uzand de toate mizeriile pe care le-a debitat sub guvernarea portocalie. Cu aceeasi mojicie!
    In urma celor prezentate cred ca putem avea cateva concluzii:
A.Asistam la o ofensiva a Puterii in scopul  obtinerii sprijinului opiniei publice pentru aplicarea“solutiei finale” in situatia pensiilor militare abuziv desfiintate si diminuate.
Actiunea a debutat printr-o diversiune mediatica prin care s-a deturnat discutia asupra acestei chestiuni spre aspecte colaterale, astfel:
  1. Nu se mai discuta despre faptul ca regimul Basescu – Boc a emis acte normative cu incalcarea principiilor universal recunoscute de drept,  in temeiul  carora au fost desfiintate si diminuate o buna parte a pensiilor militare de stat. Ba dimpotriva,dl Nicolicea, ca de fapt si dl Ponta, afirma sau lasa sa se inteleaga ca acestea sunt in regula , de vreme ce  unora  le-au crescut pensiile. Cumva, subliminal se sugeraza ca au crescut pensiile celor care meritau !
  2. Nu se mai discuta despre cei carora le-au fost scazute in mod abuziv pensiile, ci despre   cei carora le-au crescut:           
  3. Nu mai indreptam nedreptatile facute celor carora le-au scazut pensiile, dar suntem preocupati sa nu le scada pensiile celor care , cu erori , fara erori, acestea  le-au crescut . 
  4. Daca exista erori, abuzuri , acestea sunt cazuri punctuale , nu sunt erori de sistem      care sa impuna vreo schimbare in legislatie. Si nu e de vina fostul ministru Oprea pentru magariile petrecute sub ministeriatul sau.  a Similar, ar rezulta ca nici  ... sa zicem dna Udrea , nu are nici o vina pentru ce s-a facut sub ministeriatul domniei sale. Frumos , nu?!  
  5. Prin mesajele transmise inclusiv de dl. Prim ministru Victor Ponta se pare ca   ne indreptam destul de repede spre a primi din nou eticheta de “nesimtiti”. De data asta, numai noi, cei care nu intelegem sa ne supunem vechii si noii vointe politice. Vointe  care, cel putin in privinta problemelor noastre, nu se deosebesc cu nimic!
    Reactiile d-lui Ponta si Nicolicea au fost aproape violente in momentul in care s-a raspandit zvonul ca dl. Oprea ar putea fi facut raspunzator de cele intamplate cu fostele pensii militare.
B.Actiunea de decredibilizare a SCMD inceputa pe timpul regimului Basescu – Boc continua sa se desfasoare cu si mai mare forta de catre guvernarea USL.
 Aici, pe langa politicieni se folosesc si “profesionisti“, “ziaristi cu verticalitate“ care,  culmea, pana mai ieri “cantau” la masa PDL. Din nou suntem asmutiti unii impotriva celorlalti! A se  vedea afirmatiile d-lui Nicolicea!
C.Incep sa cred ca finalul acestei campanii violente nu poate fi vazut decat in doua variante:
        1. Nu se va schimba nimic, adica vom ramane cu pensiile asa cum au rezultat in urma revizuirii, adica unii cu “pensiile” crescute, altii cu “pensiile” scazute. Asta daca suntem cuminti si daca nu mai deranjam orgoliile, ambitia si afinii d-lui Ponta!
        2. Sau, daca se va schimba ceva, se va face prin lege, nu se stie cand. Nici vorba de OUG pentru revenirea cuantumului pensiilor abuziv micsorate la nivelul din  decembrie 2010! Comentand acest aspect, se poate afirma  ca emiterea ordonantei de urgenta, ca prim pas al rezolvarii problemei noastre, ar fi  mai mult decat necesara pentru ca:
  • noua Lege a pensiilor militare de stat, daca si cand va fi edictata, nu va fi identica cu legea 164/2001. Proiectele studiate pana acum au continut unele diferente in baza si procedurile de calcul a pensiilor militare fata de Legea 164/2001. Diferentierile respective duceau invariabil la scaderea cuantumului pensiilor ce se vor recalcula  conform noii legi.
  • Prin urmare, la recalcularea pensiilor pe baza noii Legi a pensiilor militare, se va obtine un efect pervers , de perpetuare a nedreptatii, astfel:
  • pensiile recalculate conform noii legi vor fi mai mici decat cele rezultate conform Legii 164/2001;
  • pentru stabilirea cuantumului avantajos cu care va ramane fiecare din noi, se vor compara:
   - pe  de o parte-cuantumul aflat  in plata, adica;
          - cel scazut prin revizuire in baza OUG nr.1/2011 pentru unii
          - cel crescut in baza revizuirii pentru altii;
  - pe de alta parte- cuantumul rezultat in urma recalcularii conform noii legi a pensiilor militare, foarte probabil mai mic decat cel pe care l-am avut conform Legii 164/2001.
Rezulta ca  aceia carora pensiile le-au crescut in urma revizuirii conform OUG nr.1/2011, datorita faptului ca cuantumul aflat in plata (cel marit ) va fi cu siguranta  mai mare decat cel recalculat conform noii Legi a pensiilor militare, vor ramane cu cuantumul marit,  rezultat din revizuire.
   Iar aceia carora prin revizuire li s-au micsorat pensiile, probabil vor primi cativa lei in  plus fata de cuantumul aflat in plata, fara insa a ajunge la cuantumul avut pe baza Legii 164/2001.
     In plus, in aceasta varianta,  prin aplicarea prevederilor noii legi, nu se vor restitui sumele taiate din pensii pana la data intrarii in vigoare a acesteia.
Iar pana la data intrarii in vigoare a noii Legi a pensiilor militare, se vor definitiva lucrarile auditului la Casa Sectoriala de Pensii a MApN. Prin inlaturarea erorilor, fraudelor etc.  se vor disponibiliza noi sume pentru a micsora efortul bugetar.

    In opinia mea, asta se doreste . Nu dreptate pana la capat!
  Si atunci, stimati camarazi, eu cred ca e clar ce avem  de facut.
In primul rand, cred ca trebuie sa ducem pana la capat intentia de a dialoga cu dl. Prim Ministru Victor Ponta.  Asta daca va  acepta dialogul intr-un termen rezonabil.
Dupa ce vom avea un raspuns fara echivoc:  “DA” (insotit de un termen concret) sau “Nu”  la problemele noastre, vom sti ca nu avem decat o singura cale, pe care  cred cu tarie ca trebuie sa mergem pan la capat. 
   Si mai  cred ca :
  • nu trebuie sa ne speriem de mjoritatea de peste 60% a USL.  Tot asa a avut si dl  Presedinte(demis!)Basescu.  Intre cei aflati la putere a inceput deja lupta pentru … “resurse”! Si mai au si concurenti de afara, care au inceput deja sa faca vitime. A se vedea chestiunea cu portul Constanta!
  • in scurt timp, nu vom fi singuri. Uitati-va in jur.  Nu cred ca romanii vor mai rabda inca o pacaleala. Mai ales ca si-au pus mari sperante in aceasta guvernare!
 Dar sa nu ne grabim.  Poate mai avem inca sansa dialogului. Desi … e greu de crezut !


     Vicepresedinte coordonator Zona “Centru”
     Presedintele Filialei 1 Sibiu
     Col.(r) Tudosie Stefan

miercuri, 6 februarie 2013

In sfarsit , cineva competent spune adevarul!

Avocatul Poporului: Pensiile de serviciu, eliminate cu încălcarea unor prevederi din Constituţie

Aplicarea legislaţiei de eliminare a pensiilor de serviciu s-a făcut cu nerespectarea textului din Constituţie ce a reprezentat temeiul legal, iar măsura preconizată a aduce economii la buget a adus de fapt cheltuieli anuale suplimentare de aproximativ 1 miliard de lei, relevă o concluzie a unui raport postat pe site-ul Avocatului Poporului.
Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului, a precizat pentru Agerpres că Raportul special privind consecinţele eliminării pensiilor de serviciu a fost înaintat Guvernului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Potrivit sintezei raportului, temeiul constituţional al acestui document îl constituie prevederi din Constituţie potrivit cărora "restrângerea exerciţiului unor drepturi poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică", "măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii".
Faţă de acest principiu, actul de recalculare a pensiilor de serviciu s-a efectuat "prin abatere de la textul din Constituţie", relevă sinteza Raportului.
"Desfiinţarea pensiilor prevăzute în Legea nr. 119/2010 a adus atingere unui drept dobândit, acela de pensie de serviciu; aceasta nu este diminuată temporar sau impozitată pe o perioadă nedefinită de timp, este pur şi simplu desfiinţată. Articolul din Constituţie se referă în cazul de faţă la dreptul la pensie de serviciu care dispare cu totul şi nu la dreptul la pensie din sistemul asigurărilor sociale de stat. Dreptul dobândit şi retras prin această lege este pensia de serviciu şi nicidecum pensia din sistemul public de pensii pentru care s-a plătit contribuţie. Această premiză nu este reală, întrucât pensia de serviciu şi pensia din sistemul public nu reprezintă un singur drept, astfel că în fapt, dreptul la pensie de serviciu a dispărut cu totul!", menţionează sursa citată.
Potrivit acesteia, categoria pensionarilor în cauză, mai puţin beneficiarii pensiilor militare, beneficiase de două drepturi: pensia de serviciu - un drept care includea alt drept, pensia din sistemul public de pensii, ambele obţinute prin efectul a două legi organice diferite; cu alte cuvinte, dreptul la pensie de serviciu nu a fost restrâns, ci desfiinţat.
Având în vedere "deficienţele semnalate" şi pornind de la multitudinea de sesizări la instituţia AP ale celor cărora legislaţia de desfiinţare a pensiilor de serviciu le-a adus atingere, ţinând seama de miile de sesizări în instanţă, individuale sau de grup, soldate cu tot atâtea procese pe rol sau închise, ţinând seama de deciziile tribunalelor şi curţilor de apel "neuniforme pe această temă unică", Avocatul Poporului a formulat mai multe propuneri, printre care se numără şi o măsură tranzitorie ce prevede pentru pensiile de serviciu stabilite în baza legislaţiei existente la apariţia Legii nr. 119/2010 revenirea la denumirea şi cuantumul pensiilor de serviciu anterioare promulgării Legii nr. 119/2010.
"Partea din pensie plătită de către bugetul de stat va fi impozitată pe principiul pierderii proporţionale (în concordanţă şi cu textul Constituţiei şi în concordanţă şi cu Recursul în interesul legii semnat de Procurorul General). Impozitarea se va face cu un procent progresiv, pe tranşe, proporţional cu mărimea cuantumului contribuţiei statului", se arată în măsura tranzitorie.
Faţă de aspectele legislative analizate, AP formulează propuneri privind Legea nr. 119/2010 constând în completarea articolului 3 din această lege cu două noi alineate - "Alin. (4) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit dispoziţiilor prezentei legi nu poate reprezenta mai puţin de 50 % din cuantumul pensiilor aflate în plată", respectiv "Alin. (5) Drepturile de pensii revizuite potrivit alin. (4) se cuvin astfel de la data de 1 ianuarie 2011".
De asemenea, AP a făcut propuneri şi referitor la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 59/2011, precum şi la pensiile ocupaţionale.
"Legea pensiilor ocupaţionale să prevadă posibilitatea ca şi persoanele care au beneficiat de pensii speciale să adere la sistemul pensiilor ocupaţionale, în vederea suplimentării pensiei acordate de sistemul public cel puţin până la întregirea pensiei avute anterior recalculării, respectiv revizuirii prin Legea nr. 119/2010, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 59/2011 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011", menţionează una dintre recomandările AP privind pensiile ocupaţionale.

Publicat Luni, 04 februarie 2013